Globalknivar - Köksknivar med kvalitet och design

Köksknivar från Global är de populäraste kockknivarna för den kvalitetsmedvetna kocken. Kockknivar med en snygg design och en fantastisk kvalitet som ligger bra i handen. Globalknivar finns som lösa knivar och som Global knivset. De populära köksknivarna från Global introducerades på den svenska marknaden på åttiotalet och har sedan dess bara blivit populärare och populärare för matlagningsintresserade kockar både hemma och på restauranger

Global SAI en världsnyhet

Kategori: Allmänt

Svenska Sundqvist är först i världen med att lansera Global SAI
År 1983 designade Komin Yamada kökskniven Global som slog en hel värld med häpnad. Nu har han gjort det igen. Global Sai är i en helt ny design, med ett nytt ergonomiskt tänkande och i nya material.
När Komin Yamada 30 år senare åter fick uppdraget att designa en ny serie Globalknivar tog han avstamp i dagens tidsanda. Den övergripande formen på kniven skiljer sig från sin föregångare genom sin mjukare, rundare form. Mer organisk och levande, vilket tar sig uttryck i knivens tydligaste kännetecken, den hamrade bladytan där ytan ger en så kallad gropslipningseffekt. Att bladytan är individuellt hamrad ger varje kniv en unik personlighet – ett signalement och särdrag den inte delar med någon av sina likar i serien.

En annan stor nyhet är det nya ergonomiska tumgreppet i knivskaftet. Tummen vilar mjukt i övergången mellan skaft och blad vilket ger ett ledigt och avslappnat men ändå distinkt grepp. Skaftet i Global Sai är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv.


3 lager stål
Till skillnad från den klassiska Globalkniven är Global Sai en kniv i tre lager stål. De två yttersta lagren stål i bladet är en ny mjukare stållegering. Stålet i eggen är Cromova 18 – en rostfri stållegering med 18 procent krom samt hemlig procentandel molybdenum och vanadium. De två nya yttre lagren med stål gör bladet än mer resistent mot rost. Och tack vare att de två nya yttre lagren är av samma stålsort som handtaget blir svetsen mellan blad och handtag starkare.

Ytterligare en nyhet är den spegelpolerade eggen med Globals karakteristiska snäva vinkel om 12,5 grader. Men se upp, en snäv spegelpolerade egg är så extremt vass att en grundläggande knivteknik rekommenderas före användning.

Globalknivar diskmaskin

Kategori: Allmänt

Kan man diska sina Globalknivar i diskmaskin ?
Svaret är att det går men det är inte att rekommendera att diska några kockknivar i diskmaskin. En utbredd missuppfattning är att det är temperaturen i diskmaskinen som påverkar härdningen av stålet, detta är helt felaktigt. För att påverka härningen på stålet skulle man behöva komma upp i flera hundra garader och så varmt kan det omöjligen bli i en diskmaskin. Det som sliter på knivarna i en diskmaskin är det starkt frätande diskmedlet som vid varje diskning fräter bort några microdelar av eggen och således gör kniven slö. Det kan även bli små missfärgningar (ytrost) på knivens yta när kniven körs i diskmaskinen. 

Globalknivarnas Historia

Kategori: Globalknivens historia

Historien bakom Globals Köksknivar ...


Samurai Tradition
För tusen år sedan utvecklade japanska svärdsmeder konsten att göra vassa hållbara svärd åt Samuraikrigarna. I det moderna Japan fortsätter Samuraisvärd traditionen av knivhantverkare som producerar knivar av högsta kvalitet. Globalknivar tillverkas av Yoshikin i Niigata, Japan.

Hur det startade
Globals köksknivar togs fram 1985 av Komin Yamada. När Komin Yamada anlitades för denna uppgift var hans uppdrag att utveckla en rad knivar som var något nytt och revolutionerande, med de bästa materialen som fanns tillgängliga och de senaste tillverkningsmetoderna. Hans mål var att ta fram en serie köksknivar som tilltalade så väl denprofessionella kocken som hemmakocken. En kockkniv som var bekväm och enkel att hantera, och uppfylla de mest krävande behov. Nu mer än 25 år senare vet vi att han lyckades med sitt uppdrag


Knivfunktioner
Utmärkande för Global köksknivar
De två mest innovativa funktionerna på Globalknivar är deras egg och hur de är balanserade. Den viktigaste egenskapen hos en kniv är dess egg, och den globala eggen är verkligen fantastisk. Majoriteten av globalknivarna slipas på båda sidor av bladet, precis som västerländska knivar. Men deras egg slipas brant till en punkt, såsom visas i fig. 1 nedan, och till en spetsig vinkel. Detta står i kontrast till europeisk knivar som använder en fasad egg (Fig. 2) - den raka kanten resulterar i en dramatiskt skarpare kniv som behåller sin skärpa längre. 

För att balansera sina knivar, använder Global ett ihåligt handtag som sedan fylls med precis rätt mängd sand för att skapa den rätta balansen.
Andra unika egenskaper för Globalknivar är den smidiga och greppvänliga formen, de är tillverkade helt i rostfritt stål vilket eliminerar mat och smuts fällor vilket gör de mycket hygieniska

Hur Globalknivarna de tillverkas
Globalknivarna är tillverkade av finaste rostfritt stål med hög kolhalt . Yoshikin använder sitt eget patenterade rostfria stål som kallas CROMOVA 18 Rostfritt stål, detta material har utformats exklusivt för Global knivar. Detta stål är hårt nog för att Globalknivarna ska kunna hålla den skarpa tunna eggen vass länge ... men tillräckligt mjuk så att det inte är alltför svårt att slipa och bryna. CRO i CROMOVA 18 står för krom och 18 är andelen krom i stålet. Denna höga andel av krom bidrar till den höga fläckbeständigheten hos Globalknivarna.

Mo och VA i CROMOVA 18 står för molybden och vanadin, dessa är två legeringsämnen höjer härdbarheten på stålet och gör att kniven håller skärpan längre.
En fråga som ofta dyker upp är varför Globalknivar håller skärpan så länge utan slipning. Kombinationen av elementen molybden och vanadin är en orsak, men också eggens branta lutning som gör att även om den yttersta eggen har slitits ner är den ändå relativt vass på grund av dess branta lutning

 

 

 

 

 

 

Var kan man köpa Globalknivar ?

Kategori: Köpa Globalknivar

Globalknivar är de populäraste köksknivarna på marknaden. Vassa snygga knivar som ligger bra i handen.
Kändiskockar så väl som hemmakockar älskar sina Globalknivar. Knivarna kan köpas i välsorterade köksbutiker och även på nätsidor. Var försiktig med att köpa Globalknivar på Blocket eller andra köp och sälj sidor på nätet eftersom det förekommer kopior av Globalknivarna.
 

En liten skalkniv från Global GS-36

Kategori: Små Globalknivar

En liten smidig skalkniv är en kökskniv som bör finnas på varje knivlist. En kniv för att skala grönsaker eller annat finlir iköket. Gs-36 är en av flera populära skalknivar från Global

Billiga Globalknivar finns det ?

Kategori: Billiga Globalknivar

Globalknivar är inte de billigaste knivarna på marknaden men man får vad man betalar för och man kan vara säker på att man får en kockkniv som håller länge och framför allt en kniv som håller skärpan längre än de flesta knivar tack vare den höga kvaliteten på stålet i kniven. 
 
Bra priser på Globalknivar hittar man ofta på nätet. Bagaren och Kocken som har butik både på nätet och i Göteborg håller alltid bra priser på Globalknivarna, de har dessutom sveriges största sortiment av Globalknivar
 

Globals billigaste knivar kostar mellan ca 700 – 2000 kr beroende på val av modell. Bäst affär gör du definitivt om du köper ett set om flera knivar/knivset då du får paketrabatt. Det lönar sig i vanlig ordning att jämföra olika webbutikers erbjudanden och fraktkostnader samt rabatter för tex nya kunder.

Om du tycker att det är för mycket pengar att betala 1000 kr för en Global kökskniv bör du tänka om. Du får helt enkelt knivar av högsta kvalitet som du kan låta dina barnbarns barn ärva! Om du slår ut kostnaden på kniven livslängs är Globals knivar billiga!

Fynda billiga Globalknivar

Eftersom Globals knivar håller så hög kvalitet på stålet kan du överväga att köpa en begagnad kniv. Kniven saknar skarvar och går enkelt att rengöra och att slipa upp en slö begagnad Globalkniv är inga problem. Om du får tag i en kniv där nån cm av toppen saknas kan du relativt enkelt slipa ner eggen med en vinkelslip och få en fullt duglig kniv igen. Kolla på blocket eller tradera det är där du hitta begagnade Globalknivar.

Se upp för piratkopior

I likhet med andra stora varumärken kopieras globalsknivar för att säljas billigare. Dessa kopior är givetvis inte något att ha utan tillverkade för att lura dig.

 

Global knivset med fem knivar

Kategori: Global Knivset

Med detta Global knivset är ditt kök fullutrustat. En kockniv, en tandad brödkniv, en liten grönsakshacka, en liten flexibel kniv samt en liten skalkniv gör detta setet komplett!

Material: Cromova 18-stål.

Globals knivar är indelade i knivar vars serienummer börjar på G, GS, GF eller GSF. G är de vanliga lite större knivarna. GS står för Global Small och dessa är de mindre knivarna i Globals sortiment, de har ett något mindre handtag. GF står för Global Forged, knivarna i denna serie är smidda i ett stycke stål, från knivspets till handtagets slut. GSF står således för Global Small Forged det vill säga de mindre smidda knivarna.

Trots att Globals knivar kallas helstålsknivar är de inte, som många tror, gjorda i ett enda stycke (med undantag för GFS & GF knivarna). Då skulle handtaget bli alldeles för tungt och ta mycket lång tid att värma upp i handen. Globalkniven består från början av två utstansade handtagshalvor och ett blad, valsat eller smitt beroende på knivmodell. Delarna svetsas ihop och handtaget fylls med sand. Knivarna går därefter till en kemifabrik där de doppas i olika kembad för rengöring och för att det ska bildas svart kromoxid på hela handtaget. Efter detta går knivarna tillbaka till fabriken för slipning. Bladets kilform slipas till, handtaget poleras så att svart kromoxid endast finns kvar i urgröpningarna. Detta ger Globalknivens handtag dess karakteristiska prickmönster. De små prickarna som egentligen är små konkava paraboler har ett syfte som inte många vet om. De gör att värmestrålningen som utvecklas i handen studsar tillbaka och ger en isolerande luftspalt mellan handtaget och handen vilket gör att handtaget inte känns så kallt. När handtaget är polerat är det dags för slipning av knivens egg. Beroende på modell går den antingen till sliproboten eller till handslipning. Sedan är det dags för avsyning, etsning av loggan och packning. Kniven skeppas iväg till ytterligare en lycklig ägare.

 

Global knivset finns att köpa på nätet till fantastiska erbjudanden. Normal ingår tre knivar och seten kostar ca 2500 kr. Det finns även set som innehåller fler knivar och knivblock och magnetlist, det är bara att sätta igång och börja leta igenom webbutikerna efter bästa knivset från Global!

Se upp för falska knivset från Global

I Kina tillverkas kopior på allt, så även knivset från Global. Knivarna är mycket välgjorda och svåra att avslöja på bild men håller givetvis inte samma kvalitet som orginal seten från Global. För att undvika falska knivar bör du tänka på följande;

1. Håll dig till kända Svenska webbutiker som säljer Globals knivset.
2. Var misstänksam mot väl låga priser på knivarna.
3. Googla den butik du tänkt köpa ifrån och kolla så att den är seriös.

Sveriges största sortiment av Globalknivar på nätet hitta man hos Bagaren och Kocken. Bagaren och Kocken är också en av Global rekommenderad butik

Global knivset Hos bagaren och Kocken

Global G2 kockkniv

Kategori: Stora Globalknivar


G2 kockkniv från Global är den populäraste kniven från den Japanska tillverkaren av Globalknivar. Detta är kökskniven som de flesta köper först. En kniv som kan användas till de mest skiftande arbeten i köket som att skära kött, grönsaker eller bröd